ßßß Cookit - przepis na Dorsz atlantycki z gruszką i melisą w cytrynowo-miodowym karmelu!

Dorsz atlantycki z gruszką i melisą w cytrynowo-miodowym karmelu!

nazwa

Wykonanie

Ciągle na diecie? A i owszem, ale kto powiedział, że na diecie ma być nudno! Wspaniale przygotowana ryba, z rozpływającą się w ustach skarmelizowaną gruszką, podana z sosem-karmelem miodowo cytrynowym. Obłędna!
CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA
SKŁADNIKI:
filet z dorsza atlantyckiego
sól morska
cytryna
gruszka pera rocha
świeże liście melisy
miód lipowy 2 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
masło 1 łyżka
pieprz cytrynowy
WYKONANIE:
rozgrzej patelnię, wlej oliwę i masło
rybę oprósz solą morską, delikatnie podsmaż z obu stron po 2 minuty
rybę zdejmij z patelni, odłóż na talerz na patelni ułóż plastry gruszek i podsmażaj po 1,5 minuty z każdej strony
dodaj miód i łyżkę soku z cytryny
dodatkowo możesz podsmażyć 1 plasterek cytryny do dekoracji na patelnię dokładamy rybę smażymy z każdej strony po 1,5 minuty (na patelni będzie już gesty sos- karmel)
zdejmujęmy rybę z patelni, dookoła układamy gruszkę, polewamy karmelem miodowo- cytrynowym
posypujemy świeżą melisą
Smacznego!
Zaprszam do galerii zdjęć na Instagramie SMYKWKUCHNI
http://instagram.com/smykwkuchni
oraz na Facebooka
https://www.facebook.com/smykwkuchni
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/04/dorsz-atlantycki-z-gruszka-i-melisa-w.html