Wykonanie
Słodka propozycja zimowych
przetworów, w roli głównej
dynia :)
Składniki:1 kg oczyszczonej dyni,60 dag
cukru,½ łyżeczki kwasku
cytrynowego,½ łyżeczki
cynamonu,½ łyżeczki mielonych
goździków,4 ziarna
pieprzu,4 ziarna
ziela angielskiego.Wykonanie:Oczyszczoną
dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać trzema szklankami wrzącej
wody i gotować jedną minutę. Odcedzić, do
wywaru dodać
przyprawy a
dynię przełożyć do słoików.
Wywar z
przyprawami zagotować, doprawić do smaku według uznania ( posolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem
cytrynowym) i zalać
dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut.
Dynia wspaniale nadaje się do wykorzystania w okresie zimowym do sałatek
owocowych, warzywnych i do
mięs.