Z racji na mnogość cukinii w tym sezonie postanowiłam wypróbować jakieś z niej przetwory. Wybór padł na przepis znaleziony w Przyjaciółce, nr 18/3255.Cukiniowe kulki (składniki na dwa słoiki 04l każdy)1kg miąższu cukinii500ml wody400g cukru1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowegokawałek kory cynamonukilka goździkówkilki ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoCukinie wydrążyć w kuleczki albo pokroić w równą kostkę - oczywiście czystego miąższu bez pestek. Przelać kulki wrzątkiem a następnie zimną wodą, odsączyć na sitku. Zagotować 500ml wody z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Do wyparzonych słoików włożyć po kawałku kory cynamonu, po kilka goździków oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, dopełnić kulkami cukinii i zalać syropem. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut od zagotowania.