ßßß Cookit - przepis na Prażone jabłka do szarlotki

Prażone jabłka do szarlotki

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?
Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).
Bez wątpienia jest to szarlotka!
A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto.
Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)
Zapraszam!
Składniki:
2,5 kg jabłek, odmiana Szara Reneta lub inne kwaskowe (masa jabłek po obraniu)
ok. 10 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jabłka tuż po obraniu skrapiamy cytryną, dzięki temu nam mniej ściemnieją.
Co do samego obierania jabłek - aby to sprawnie nam poszło polecam zaopatrzyć się w obieraczkę do warzyw i taki specjalny przyrząd do wycinania gniazd nasiennych, zaoszczędzicie trochę czasu :-).
Następnie jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i prażymy na średnim/dużym ogniu, mieszamy co jakiś czas aby się nie przypalały.
Jabłka trzymamy na ogniu do czasu aż około 1/2 jabłek zamieni się w mus, a pozostała część zostanie w paskach.
Następnie dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze kilka minut.
Gotowe jabłka nakładamy go wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w gotującej się wodzie (na spód garnka wkładamy ściereczkę lub gazetę, wkładamy słoiki, zalewamy gorącą wodą do połowy słoika i gotujemy).
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/10/prazone-jabka-do-szarlotki.html