Wykonanie
Dzień dobry!Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?Oczywiście oprócz ciast ze
śliwkami i
dynią :-).Bez wątpienia jest to szarlotka!A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi
jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto.
Prażone
jabłka to
przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)Zapraszam!Składniki:2,5 kg
jabłek, odmiana Szara Reneta lub inne kwaskowe (masa
jabłek po obraniu)ok. 10 łyżek
cukru2 łyżeczki
cynamonusok z 1
cytrynyWykonanie:
Jabłka tuż po obraniu skrapiamy
cytryną, dzięki temu nam mniej ściemnieją.Co do samego obierania
jabłek - aby to sprawnie nam poszło polecam zaopatrzyć się w obieraczkę do warzyw i taki specjalny przyrząd do wycinania gniazd nasiennych, zaoszczędzicie trochę czasu :-).Następnie
jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i prażymy na średnim/dużym ogniu, mieszamy co jakiś czas aby się nie przypalały.
Jabłka trzymamy na ogniu do czasu aż około 1/2
jabłek zamieni się w mus, a pozostała część zostanie w paskach.
Następnie dodajemy
cukier i
cynamon, dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze kilka minut.Gotowe
jabłka nakładamy go wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w gotującej się wodzie (na spód garnka wkładamy ściereczkę lub gazetę, wkładamy słoiki, zalewamy gorącą
wodą do połowy słoika i gotujemy).Smacznego!