Wykonanie
Kolejna pyszna i słodka propozycja
ciasta drożdżowego- tym razem z
makiem i
jabłkami.

Składniki na
ciasto drożdżowe:37,5 dag
mąki,2,5 dag
drożdży,7,5 dag
cukru,½ szklanki
mleka,10 dag
masła,szczypta
soli.Składniki na nadzienie:75 dag
winnych jabłek,2 łyżki
cukru,½ łyżeczki
cynamonu,15 dag posiekanych
orzechów włoskich,37,5 dag
maku,2
jajka,20 dag roztopionego
masła.Składniki na kruszonkę:10 łyżek
cukru10 łyżek
mąki10 łyżek
olejuWykonanie
ciasta drożdżowego:
Drożdże rozmieszać w ciepłym
mleku z odrobiną
mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę
maki, dodać szczyptę
soli,
cukier i lekko rozpuszczone przestudzone
masło. Wyrobić ciasto dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami
cukru z
cynamonem i odstawić.Wykonanie nadzienia
makowego:
Mak sparzyć, osączyć, wbić
jajka, wlać roztopione
masło, posypać
orzechami i połączyć składniki.Składanie placka:Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć
ciastem drożdżowym. Następnie
jabłka, a na nie masę
makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około 35 minut.