ßßß Cookit - przepis na racuchy z jabłkami

racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Racuchy to dla mnie potrawa z dzieciństwa. Uwielbiałam je jako mała dziewczynka. Także teraz gdy jestem starsza, bardzo chętnie do nich wracam. Nadają się na deser ale równie dobrze sprawdzają się jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1/4 kostki drożdży
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki masła
2 jajka
2 jabłka
olej do smażenia
Mleko lekko podgrzewam. Pół szklanki odlewam i rozpuszczam w nim drożdże. Do reszty mleka dodaję masło aby się roztopiło. W misce mieszam mąkę, cukier i sól. Dodaję resztę składników, czyli mleko z masłem, mleko z drożdżami i roztrzepane jajka. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję w drobną kostkę. Gdy ciasto zwiększy objętość, dorzucam jabłka i znów odstawiam na około 15 minut. Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju i nakładam chochelką placuszki. Obsmażam z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Ja dzisiaj podałam z konfiturą z żurawiny.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/racuchy-z-jabkami.html