Wykonanie
Racuchy to dla mnie potrawa z dzieciństwa. Uwielbiałam je jako mała dziewczynka. Także teraz gdy jestem starsza, bardzo chętnie do nich wracam. Nadają się na deser ale równie dobrze sprawdzają się jako drugie śniadanie do pracy.Składniki:2 szklanki
mleka3 szklanki
mąki1/4 kostki
drożdży1/2 szklanki
cukruszczypta
soli2 łyżki
masła2
jajka2
jabłkaolej do smażenia
Mleko lekko podgrzewam. Pół szklanki odlewam i rozpuszczam w nim
drożdże. Do reszty
mleka dodaję
masło aby się roztopiło. W misce mieszam
mąkę,
cukier i
sól. Dodaję resztę składników, czyli
mleko z
masłem,
mleko z
drożdżami i roztrzepane
jajka. Masa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obieram
jabłka i kroję w drobną kostkę. Gdy ciasto zwiększy objętość, dorzucam
jabłka i znów odstawiam na około 15 minut. Rozgrzewam patelnię z odrobiną
oleju i nakładam chochelką placuszki. Obsmażam z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe posypuję
cukrem pudrem. Ja dzisiaj podałam z
konfiturą z
żurawiny.