Wykonanie
Grillowany
kurczak w
curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!

Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka,2 ząbki
czosnku,1 łyżka posiekanych
orzechów włoskich,1 łyżka
soku z cytryny,1
cebula,1 łyżeczka
curry,1 łyżka
oliwy,
sól do smaku.Składniki na sos:2 łyżki
oliwy,1 łyżeczka
przyprawy do zup,1 łyżka
soku z cytryny,½ łyżeczki mielonej
ostrej papryki,1
cebula,2 ząbki
czosnku,
sól do smaku.Wykonanie szaszłyków:
Cebulę obrać i zmielić razem z
czosnkiem i
orzechami. Następnie dodać
oliwę,
sok z cytryny,
curry,
soli do smaku i utrzeć masę.
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej
masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane
mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku.Wykonanie sosu:
Cebulę posiekać z
czosnkiem, przysmażyć na
oliwie, dodać
paprykę,
sok z cytryny i przyprawić
solą do smaku. Podlać odrobiną
wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków.