ßßß Cookit - przepis na Pikantny sos z curry

Pikantny sos z curry

nazwa

Wykonanie

sobota, 16 Czerwiec 2012, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Indyjskie curry to mieszanka przypraw, które nadają daniu intensywny, korzenny smak, wyjątkowy zapach i kolor. W jego skład zazwyczaj wchodzi kolendra, gorczyca biała i czarna, kmin rzymski, chili, kurkuma, koper włoski, cynamon, goździki, papryka słodka oraz kardamon (w różnych proporcjach). Pikantność tej przyprawy zależy od zawartości ostrej chilli. Dziś mój ulubiony przepis na pikantny sos z curry.
Składniki:
2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
łyżka ostrej papryki
łyżka curry
4 łyżki oliwy z oliwek
marchewka
ćwiartka średniej wielkości selera
cebula
400 g pomidorów
125 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
pieprz i sól
Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i seler kroimy w słupki lub w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy pokrojone warzywa, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka i obsmażamy przez 10 minut. Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować. Pomidory obieramy i kroimy. Dodajemy na patelnię. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 25 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z ryżem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/pikantny-sos-z-curry