Wykonanie
sobota, 16 Czerwiec 2012, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Indyjskie
curry to
mieszanka przypraw, które nadają daniu intensywny, korzenny smak, wyjątkowy zapach i kolor. W jego skład zazwyczaj wchodzi
kolendra,
gorczyca biała i czarna,
kmin rzymski,
chili,
kurkuma,
koper włoski,
cynamon,
goździki,
papryka słodka oraz
kardamon (w różnych proporcjach). Pikantność tej
przyprawy zależy od zawartości ostrej
chilli. Dziś mój ulubiony przepis na pikantny sos z
curry.Składniki:2
piersi kurczaka pokrojone w kostkęłyżka
ostrej paprykiłyżka
curry4 łyżki
oliwy z oliwekmarchewkaćwiartka średniej wielkości
seleracebula400 g
pomidorów125 ml białego
wytrawnego wina2 łyżki
soku z cytrynypieprz i
sólCebulę drobno siekamy.
Marchewkę i
seler kroimy w słupki lub w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy pokrojone warzywa, aż
cebula się zeszkli. Dodajemy
kurczaka i obsmażamy przez 10 minut. Dolewamy
wino i pozwalamy mu odparować.
Pomidory obieramy i kroimy. Dodajemy na patelnię. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 25 minut. Na koniec wlewamy
sok z cytryny i doprawiamy
pieprzem i
solą. Podajemy z
ryżem.