Wykonanie
Zmodyfikowany przepis na Tiropitakia - czyli greckie pierożki
serowe. Ciasto wykonałam z dodatkiem
serka homogenizowanego, farsz natomiast zastąpiłam
jajkiem. Wyszło pysznie !
Składniki na ciasto:1 opakowanie
twarożku homogenizowanego25 dag
mąki12,5 dag
masłasól do smakumielony
kminek do smakuskładniki na nadzienie:4
jajkasólpieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Z podanych składników zagęścić ciasto i odstawić na 15 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki dużą szklanka, umieścić na spodku na każdym wbić po jednym
jajku, posypać
solą i
pieprzem, zlepić brzegi i uformować pierożki.
Rozgrzać
olej i na bardzo gorący włożyć pierożki i usmażyć na rumiano z obu stron. Podawać od razu po usmażeni na liściach
sałaty.