Tradycyjna, regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej)Składniki:1 kg kapusty białej25 dag wędzonki1 cebula1 pęczek natki pietruszki2 marchewki1 szklanka fasoli25 dag ziemniaków1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka Bazyli3 ząbki czosnku3 goździkisól, pieprzWykonanie:Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości.