W gazetce z serii Pani Domu P oleca pt. Zupy (nr 9 (75) / 2008)znalazłam fajny przepis na zupkę z fasolą. Ostatecznie dokonałam kilka zmian i zrobiłam ją po swojemu. I wyszła pyszna syta zupa!Składniki:50 dag fasoli (drob nej, np. perłowej)4 ziemniaki2 marchewkikawałek selera1 cebulaliść laurow yziele angielskie1 ząbek czosnkuolejsuszony majeranekbazyliasól, pieprzSposób przygotowania:1. Faso lę zalewamy wodą i ods tawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.2. Namoczoną fasolę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera oraz marchew kę pokrojoną w plasterki.3. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy cebulkę pokrojoną w kostk ę i zmiażdżony ząbe k czosnku. Dodajemy do gotującej się zupy.4 . Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy zup ę solą, pieprzem i suszonymi ziołami.Smacznego!!!