Wykonanie
400 gr
żeberek250 gr dużej
fasoli Jaś200 gr wiejskiej
kiełbasy1
marchewka2
ziemniaki2 ząbki
czosnku1
cebulakawałek
selerasólpieprzszczypta
majerankukilka ziaren
ziela angielskiego1
listek laurowynatka pietruszkikoperekFasolę namoczyć najlepiej na noc, rano przepłukać i zalać czystą
wodą.
Mięso wypłukać.zalać 2 l
wody, dodać
fasolę,
listek laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
sól,
pieprz, pokrojoną na plasterki
marchewkę,
cebulę,
czosnek i
seler posiekany drobno lub w całym kawałku ( ja dodaję cały gdyż rodzina za nim nie przepada,
potem wyrzucam) Kiedy
mięso i
fasola są już miękkie,
mięso wyjmuję i dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki i
kiełbaskę pokrojoną na plasterki, w międzyczasie rozdrobnić
mięso i dodać do zupy. Ugotować do miękkości
ziemniaków. Dodać dużo
natki pietruszki i
koperku..