ßßß
Fasolowa Mężowska (wg opisu autora)300-500 gramów fasoli, w zależności od potrzeb żywieniowych rodzinywłoszczyzna jak na bulion ( 2 marchewki, 1 pietruszka, seler, por )5-6 ziemniakówpieprz i sólmajeraneklistek laurowy, ziele angielskie1 cebula opalona2 ząbki czosnkuboczek wędzony lub kiełbasaposiekany świeży koperek lub natka pietruszki2-3 łyżki mąki pszennej+woda
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc.Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy fasolę, zalewamy następnie świeżą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka, w naszym wypadku było to ok. 40 minut.Fasolę można posolić pod koniec gotowania. Resztę warzyw kroimy w kostkę i dorzucamy do podgotowanej fasoli. Dorzucamy cebulę, boczek lub kiełbasę, ktorą można wcześniej podsmażyć na patelni. Wszystko razem gotujemy do momentu kiedy reszta warzyw będzie gotowa.Przygotowujemy tzw. zapalankę: 2-3 łyżki mąki rumienimy mieszając na suchej patelni (uwaga łatwo się przypala).Studzimy, rozprowadzamy chłodną wodą i łączymy z zupą stopniowo dodając i mieszając delikatnie. Gotujemy jeszcze trochę.Na koniec do zupy dodajemy majeranek i natkę pietruszki. Smacznego!