ßßß

Kolejnym krokiem jest zmielenie migdałów (chyba, że mamy już zmielone w blenderze). Do migdałów dodajemy puree z dyni, gorzkie kakao, rozdrobnioną gorzką czekoladę, rozpuszczone masło oraz słodzik w płynie.Wszystko razem miksujemy (ja używam do tego celu food procesora Philips ponieważ znacznie przyspiesza pracę).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem. Następnie wykładamy surowe ciasto i rozprowadzamy po dnie blaszki. Pieczemy około 10 minut.W tym czasie do umytego food procesora dodajemy serek philadelphia, serek ricotta, 3 jajka, 2-3 łyżki sernix`u dr.Oetker`a, kilka kropel olejku arakowego, słodzik do smaku oraz kilka kropel wyciśniętej cytryny. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli wydaje nam się za mało słodka dodajemy więcej słodzika w płynie (ale moim zdaniem nie ma co z tym przesadzać).Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150ºC. Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony czekoladowy spód i rozsmarowujemy po całości blaszki. Pieczemy około 35-40 minut.

Z podanej porcji wyszło mi 1050 g sernika. U mnie jedna porcja ma ok. 50 g:Składniki odżywcze dla 1 porcji:Białko: 5,10 gWęglowodany: 1 , 86 gTłuszcze: 8 , 54 gKcal: 105 , 5...............................................................................................................................................................Składniki odżywcze dla 100 g sernika:Białko: 10,2 gWęglowodany: 3 , 72 gTłuszcze: 17 , 08 gKcal: 211