Wykonanie
Kolejny przepis na sernik na moim blogu - tym razem
kokosowySkładniki na spód ciasta:-
migdały zmielone 50 g-
siemię lniane mielone 50 g-
wiórki kokosowe 10 g-
masło 50 g-
mleko kokosowe w puszcze (np. firmy Kier) 25 g + 50 g do posmarowania po podpieczeniu- słodzik w płynie do smakuSkładniki na masę
serową- 2 opakowania
serka ricotta 500 g- 1 opakowanie
serka cream cheese 200 g- 3 duże
jajka (
białka i
żółtka osobno)-
wiórki kokosowe 10 g + oraz 20 g do podprażenia na suchej patelni i posypania na wierzch ciasta- słodzik w płynie do smaku- szczypta
soli do ubicia
białek- kilka kropel
soku z cytrynySPÓD CIASTA:Piekarnik nagrzać do 160ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym Pam.
Masło przełożyć do miski i podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie, dosypać suche składniki, wymieszać wszystko łyżką lub widelcem. Dodać
mleko kokosowe oraz dosłodzić słodzikiem w płynie. Masę rozłożyć na papierze do pieczenia dość cienko i podpiekać przez około 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć i lekko ostudzić - w tym czasie przygotowujemy masę.MASA SEROWA:Temperaturę piekarnika zmniejszyć do około 145ºC i na najniższy poziom wstawić naczynie (u mnie pokrywka od naczynia żaroodpornego) z
wodą.20 g wiórek
kokosowych podprażyć na suchej patelni.Do dużej miski przełożyć
ser ricotta oraz
serek cream cheese (może być philadelphia), dodać
żółtka jaj,
wiórki kokosowe oraz słodzik w płynie do smaku. Wszystko razem zmiksować.
Białka jaj ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pianę z
białek stopniowo przekładać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Całą masę przelać na podpieczony spód ciasta, wyrównać z góry i na wierzch wysypać podprażone
wiórki kokosowe.Wstawić blaszkę na środkowy poziom piekarnika i piec przez około 65 minut.Ciasto jest pyyyyszne! mięciutkie i puszyste :)
Z całej porcji wyszedł mi prawie 1kg ciasta, natomiast jedna porcja ma około 35 g (na zdjęciu 2 kawałki 70 g)Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 3,91 gWęglowodany: 0 , 96 gTłuszcze: 9 , 10 gKcal: 100