Wykonanie
Naprawdę baaaaaaaaardzo dobry i dietetyczny :)Składniki na spód ciasta:-
mąka z
migdałów 100 g-
dynia pieczona 200 g-
kakao gorzkie odtłuszczone 10 g-
czekolada gorzka 90% (Wawel) 25 g-
masło 20 g- plus ewentualnie kilka kropel słodzika w płynieNa masę
serową:- 2 opakowania
serka philadelphia light (250 g)- 2 opakowania
serka ricotta (500 g)- 3
jajka- kilka kropel
olejku arakowego- słodzik w płynie do smaku- 2 łyżki Sernix (dr.Oetker)- kilka kropel
soku z cytrynyPo pierwsze trzeba upiec
dynię w folii aluminiowej przez 1h w 200°C. Następnie zdejmujemy skórę z dyni i pozostawiamy do ostygnięcia. Na zdjęciach jest około 1kg dyni.
Kolejnym krokiem jest zmielenie
migdałów (chyba, że mamy już zmielone w blenderze). Do
migdałów dodajemy puree z dyni, gorzkie
kakao, rozdrobnioną
gorzką czekoladę, rozpuszczone
masło oraz słodzik w płynie.Wszystko razem miksujemy (ja używam do tego celu food procesora Philips ponieważ znacznie przyspiesza pracę).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem. Następnie wykładamy surowe ciasto i rozprowadzamy po dnie blaszki. Pieczemy około 10 minut.W tym czasie do umytego food procesora dodajemy
serek philadelphia,
serek ricotta, 3
jajka, 2-3 łyżki sernix`u dr.Oetker`a, kilka kropel
olejku arakowego, słodzik do smaku oraz kilka kropel wyciśniętej
cytryny. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli wydaje nam się za mało słodka dodajemy więcej słodzika w płynie (ale moim zdaniem nie ma co z tym przesadzać).Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150ºC. Masę
serową wykładamy na wcześniej podpieczony
czekoladowy spód i rozsmarowujemy po całości blaszki. Pieczemy około 35-40 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 1050 g sernika. U mnie jedna porcja ma ok. 50 g:Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 5,10 gWęglowodany: 1 , 86 gTłuszcze: 8 , 54 gKcal: 105 , 5...............................................................................................................................................................Składniki odżywcze dla 100 g sernika:
Białko: 10,2 gWęglowodany: 3 , 72 gTłuszcze: 17 , 08 gKcal: 211