Wykonanie
Dziś na obiad była zapiekanka z
kiełbasą chorizo i łagodnym w smaku
serem Gruyere, ze słodką
śmietanką i odrobiną pikanterii, bo oprószona
chili. Nic skomplikowanego, ale to pyszne danie; trzeba poczekać tylko, żeby
ziemniaki się dobrze upiekły, bo mają być mięciutkie i aksamitne.
Składniki :1 kg
ziemniakówok. 100 g.
kiełbasy chorizo (ewentualnie
salami)100 g. tartego
sera Gruyere200 g. słodkiej
śmietanki 30%Przyprawy:0,5 łyżeczki
rozmarynu0,5 łyżeczki
tymianku0,5 łyżeczki
czosnku granulowanego0,5 łyżeczki
suszonej pietruszki (
natki)0,5 łyżeczki mielonego
pieprzu1 łyżeczka
soliDodatkowo :2 łyżki
olejuchili w płatkach do posypaniaPrzygotowanie :
Kiełbasę kroję w cienkie plasterki, obieram
ziemniaki i również kroję je jak najcieniej. Przekładam je do miski, dodaję
przyprawy i dokładnie mieszam. Na dno formy do zapiekania wlewam
olej, wykładam plasterki
ziemniaków i
kiełbasy, posypuję je
serem, a na wszystko wlewam
śmietankę. Całość oprószam
chili, szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy
ziemniaki są miękkie, ewentualnie zostawiam w piekarniku na jeszcze 10-15 minut. Podaję na gorąco.Przepis autorski.