ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z chorizo i serem Gruyere

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo i serem Gruyere

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad była zapiekanka z kiełbasą chorizo i łagodnym w smaku serem Gruyere, ze słodką śmietanką i odrobiną pikanterii, bo oprószona chili. Nic skomplikowanego, ale to pyszne danie; trzeba poczekać tylko, żeby ziemniaki się dobrze upiekły, bo mają być mięciutkie i aksamitne.
Składniki :
1 kg ziemniaków
ok. 100 g. kiełbasy chorizo (ewentualnie salami)
100 g. tartego sera Gruyere
200 g. słodkiej śmietanki 30%
Przyprawy:
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki suszonej pietruszki (natki)
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Dodatkowo :
2 łyżki oleju
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie :
Kiełbasę kroję w cienkie plasterki, obieram ziemniaki i również kroję je jak najcieniej. Przekładam je do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Na dno formy do zapiekania wlewam olej, wykładam plasterki ziemniaków i kiełbasy, posypuję je serem, a na wszystko wlewam śmietankę. Całość oprószam chili, szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie zostawiam w piekarniku na jeszcze 10-15 minut. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/09/zapiekanka-ziemniaczana-z-chorizo-i.html