Wykonanie
Kapusta to czarodziejskie warzywo i uwielbiam ją przygotowywać. I świeżą, i kiszoną
mogę robić na tysiąc różnych sposobów i chyba nigdy mi się nie znudzi. Mam oczywiście ulubione przepisy, które powtarzam, ale często eksperymentuję i wymyślam coś nowego. W dzisiejszym wydaniu, moi
Drodzy, kapucha jest solidna i sycąca, taka w sam raz na jesień i zimę. Dodałam do niej składniki, które może niejednego zdziwią:
mleko, surowe
ziemniaki i
miód - spróbujcie przy najbliższej okazji, czy Wam posmakuje :)
Składniki :0,5 kg
kapusty kiszonej150 g.
wędzonego boczku w plastrach10-12 kiełbasek typu frankfurterki1
marchew1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2
ziemniaki2 łyżki
smalcu (można pominąć, jeśli
boczek jest tłusty)1/3 szklanki
mlekaodrobina
wody do podlania
miód do smaku (na koniec łyżeczki)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :W głębokiej patelni rozgrzewam
smalec, dodaję drobno posiekany
boczek, pokrojoną w cieniutkie plasterki
marchewkę i posiekaną drobno
cebulę, przykrywam i smażę na średnim ogniu do zeszklenia
cebuli. Następnie dodaję odcedzoną
kapustę, przykrywam i podsmażam ok. 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Po tym czasie wszystko leciutko podlewam
wodą, dokładam pokrojone w kawałki
kiełbaski i pod przykryciem duszę kolejne 20 minut. Obrane
ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję do
kapusty, dolewam
mleko i duszę 10-15 minut. Na końcu dodaję posiekany
czosnek, doprawiam do smaku
miodem,
solą i
pieprzem.Przepis autorski.