ßßß Cookit - przepis na Kiszona kapusta zasmażana

Kiszona kapusta zasmażana

nazwa

Wykonanie

Kapusta to czarodziejskie warzywo i uwielbiam ją przygotowywać. I świeżą, i kiszoną mogę robić na tysiąc różnych sposobów i chyba nigdy mi się nie znudzi. Mam oczywiście ulubione przepisy, które powtarzam, ale często eksperymentuję i wymyślam coś nowego. W dzisiejszym wydaniu, moi Drodzy, kapucha jest solidna i sycąca, taka w sam raz na jesień i zimę. Dodałam do niej składniki, które może niejednego zdziwią: mleko, surowe ziemniaki i miód - spróbujcie przy najbliższej okazji, czy Wam posmakuje :)
Składniki :
0,5 kg kapusty kiszonej
150 g. wędzonego boczku w plastrach
10-12 kiełbasek typu frankfurterki
1 marchew
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki smalcu (można pominąć, jeśli boczek jest tłusty)
1/3 szklanki mleka
odrobina wody do podlania
miód do smaku (na koniec łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
W głębokiej patelni rozgrzewam smalec, dodaję drobno posiekany boczek, pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę i posiekaną drobno cebulę, przykrywam i smażę na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, przykrywam i podsmażam ok. 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Po tym czasie wszystko leciutko podlewam wodą, dokładam pokrojone w kawałki kiełbaski i pod przykryciem duszę kolejne 20 minut. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję do kapusty, dolewam mleko i duszę 10-15 minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku miodem, solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/09/kiszona-kapusta-zasmazana.html