Wykonanie
Taką mamy dziś wiosnę, że zamiast czegoś lekkiego zachciało mi się gorącej i pożywnej, gęstej zupy. Grochówka dziś jest wymarzona, pasuje do widoku który mam za oknem i dodaje energii przed odśnieżaniem samochodu i zakupami przedświątecznymi ;-)Życzę Wam lepszej pogody niż u mnie :)
Składniki :1,5 szklanki
grochu łuskanego (połówki)1,5 l.
wody3
marchewki1 duża
cebula1 ząbek
czosnkuskórka z
wędzonego boczku, kawałki
boczku,
kiełbasa wiejska1 łyżka
smalcu0,5 kg
ziemniakówduża garść gałązek świeżego
tymianku i
majerankusól,
pieprz do smakuDodatkowo:po porcji
kiełbasy wiejskiej na osobęPrzygotowanie :
Groch moczę w wodzie przez godzinę, po czym zagotowuję w tej samej wodzie, dodaję skórkę z
boczku, kawałki
boczku i
kiełbasę pokrojoną w niewielką kostkę. Dorzucam związane gałązki
ziół i gotuję 30 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę
marchew i przesmażoną na
smalcu cebulę. Gotuję razem na wolnym ogniu do miękkości
grochu. Doprawiam
solą i
pieprzem. Na kilka minut przed końcem gotowania dokładam
kiełbasę podzieloną na porcje. W międzyczasie, w oddzielnym garnku gotuję w osolonej wodzie
ziemniaki, po ugotowaniu ugniatam je na puree razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku. Podaję porcję dla każdej osoby: łyżka
purre z
ziemniaków, jako uzupełnienie talerza zupa i wyłożona porcja
kiełbasy. Ozdabiam listkami
tymianku.Przepis autorski.