Składniki:pół torebkigrochu łuskanego (ok 200g)kilka ziemniakówporcja rosołowacebulakiełbasa, boczek wędzonyśmietana 18% 2- 4 łyżkimajeraneksól, pieprzczosnek granulowany*Przygotowanie : Na dnie garnka prażymy cebulę, zalewamy około 2 litrami wody. wrzucamy porcję rosołową i gdy zacznie wrzeć wsypujemy groch. Możemy dodać trochę drobno skrojonych warzyw typu marchew, seler, pietruszka. Całość gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem aż groch zacznie mięknąć. Wówczas można już wkroić kilka ziemniaków osolić zupę i dodać kiełbaskę lub boczek.Po około 30 minutach zupę można już zabielić śmietaną (mieszając w chochli na powierzchni by się nie zważyła) i doprawić dużą ilością majeranku. Dla intensywniejszego smaku i zapachu można dodać trochę granulowanego czosnku.