Wykonanie
Jestem zdania, że smaczny obiad wcale nie musi być
drogi. W
sumie wiele moich najlepszych posiłków było przygotowane z tanich składników: z warzyw, czasami z dodatkiem jakiegoś
mięsa. T ak i dziś:
ziemniaki i
cukinia, które połączone, doprawione i upieczone stworzyły świetne połączenie. Kule mają lekko przypieczoną skórkę z zewnątrz, a w środku są kremowe i gładkie.Nie trzeba wiele więcej, by zjeść porządny i sycący obiad, wystarczy surówka i sos z
jogurtu czy
śmietany.
Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków2-3 średnie
cukiniesól,
pieprz do smaku
majeranekszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
curry1
jajko2 łyżki
oleju do smażenia+do natłuszczenia blachyPrzygotowanie :
Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Umyte
cukinie kroję drobno (ze skórką), przekładam na patelnię z rozgrzanym
olejem, lekko
solę i pod przykryciem smażę ok. 10 minut, mieszając. Podsmażone przekładam na sito, by odsączyć płyn, studzę. Dodaję je do
ziemniaków, dodaję
jajko, doprawiam
solą,
pieprzem,
majerankiem,
curry i
gałką muszkatołową. Powinna powstać gęsta masa. Na natłuszczoną blachę wykładam łyżką duże porcje, nadając im w miarę równy kształt. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut. Upieczone kuli powinny być złote. Podaję je z surówką i np.
sosem czosnkowym.Przepis autorski.