Wykonanie
Pyszne przekąski, pikantne i i wyraziste w smaku. Dużą rolę odgrywa tu
musztarda - dodana zamiast
sosu pomidorowego. Użyłam Sarepskiej z firmy Develey .




Składniki na 4 pizze średnicy ok. 15 cm :1,5 szklanki
mąki pszennej20 g. świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
miodu1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżka
majeranku4 łyżki
oleju0,5 szklanki ciepłej
wody12 dużych plastry
salami1
pomidor150 g. tartej
mozzarelliszczypiorekmusztarda sarepska, polecam DeveleyPrzygotowanie :Do miski przesiewam
mąkę, dodaję pokruszone
drożdże,
miód,
majeranek,
sól i
olej, dolewam
wodę i zagniatam ciasto. Wyrabiam je 3-4 minuty, po czym dzielę na 4 części. Z każdej formuję płaski placek o średnicy ok. 15 cm, z lekko wyższymi brzegami. Układam je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem. Na każdy placek wyciskam
musztardę, rozsmarowuję ją, posypuję solidnie startą
mozzarellą. Układam po 3 plastry
salami, na nie duży plaster
pomidora. Całość znowu posypuję
mozzarellą i grubo posiekanym
szczypiorkiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 20-25 minut.Przepis autorski.




