Wykonanie
Już się cieszę na nadchodzący czas
grzybów. W tym roku znalazłam na razie jednego zajączka, i to zupełnie przypadkiem, bo na skraju lasu, na zupełnie niegrzybowym spacerze. Dzisiejsze
kurki kupiłam trochę dlatego, żeby przypomnieć sobie jak smakują, i zrobiłam je tak jak najbardziej lubię - ze
śmietanką i
cebulką. Tylko
szałwia jest nowością, przyjemnym dodatkiem który nadał potrawce lekkiej
słodyczy.
Składniki :200 g. oczyszczonych, umytych
kurek2 średnie
cebule3-4 listki świeżej
szałwiizielona
pietruszka2 łyżki
olejuok. 0,5 szklanki słodkiej
śmietanki 30%1 płaska łyżeczka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanym
oleju, lekko
solę i smażę do zeszklenia.
Grzyby siekam na kawałki, dodaję do podsmażonej
cebuli, oprószam
solą i bez przykrycia smażę na małym ogniu ok. 10-12 minut, aż wyparuje
woda. Dodaję
masło, doprawiam
solą i pierzem.
Śmietankę dokładnie mieszam z
mąką, dolewam do
grzybów, dodaję posiekaną
pietruszkę, mieszam aż całość lekko zgęstnieje. Smażę jeszcze 2-3 minuty, mieszając, a tuż przed końcem smażenia dodaję bardzo drobno posiekaną
szałwię.Przepis autorski.