Wykonanie
I przyszedł czas na moim zdaniem najlepsze
grzyby. A jeszcze jak są świeże, prosto z lasu - mega! Właśnie takie udało mi się zdobyć od wujka. Wczoraj zebrane a dziś już na kolację. Uwielbiam
kurki pod każdą postacią. Dziś gdzieś znalazłem nawet przepis na zupę z
kurek - trzeba będzie spróbować. A tym razem
makaron z sosem
śmietanowym i
kurkami . Polecam wszystkim gorąco.
Kurek w lesie już jest sporo, więc do lasu, a leniwi mogą kupić od sprzedawców przy drogach :)Składniki :75 dkg
kurek1
cebulanać
pietruszki0,5 l
śmietany 30%makaron kokardki (może być też inny)
16
krewetek3 ząbki
czosnkuolej,
masłosól,
pieprzPrzygotowanie :1.
Kurki dokładnie czyścimy i obgotowujemy.2.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na
oleju.
3. W międzyczasie możemy przygotować
krewetki z przepisu . Posłużą nam do dekoracji.4. Gdy
cebula się zarumieni dodajemy obgotowane i wystudzone
kurki.5. Wstawiamy
wodę i gotujemy
makaron według przepisu na opakowaniu.6. Po ok 10 minutach do
cebuli i
kurek dodajemy 0,5 l
śmietany 30% oraz łyżkę
masła.
7. Całość solimy,
pieprzymy i trzymamy na wolnym ogniu aż
śmietana zacznie trochę gęstnieć.8. Dodajemy posiekaną
pietruszkę i
sos jest gotowy.9. Na talerz nakładamy ugotowany
makaron.10. Całość polewamy sosem, dekorujemy
krewetkami i gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !