ßßß Cookit - przepis na Sodziaki na słodko z ricottą

Sodziaki na słodko z ricottą

nazwa

Wykonanie

Znacie sodziaki? Robicie ? To pyszne placki, które można jeść na wiele sposobów, zarówno z solą i masłem, czy na słodko, albo nawet z sosem mięsnym czy grzybowym. Takie placki robi się na moim Podlasiu, i jak przypuszczam, w całej wschodniej Polsce. Oryginalnie robi się je ze śmietaną - po przepis na tradycyjne sodziaki zajrzyjcie tutaj, a dziś podzielę się z Wami moją pyszną improwizacją. Śmietanę zastąpił serek ricotta, przez co są delikatniejsze.
Składniki na ok. 12 placków :
250 g. serka ricotta
1 jajko
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki sody
olej do smażenia
Przygotowanie :
W misce mieszam ser z jajkiem, dodaję cukier waniliowy, sodę i mąkę - łyżką mieszam do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste i ciągnące. Na średnio rozgrzany olej wykładam za pomocą dwóch łyżek niewielkie porcje ciasta, po odwróceniu na drugą stronę lekko spłaszczam placki. Trzeba je smażyć kilkukrotnie z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły - na końcu lekko dosmażam "boczki", ustawiając placki na sztorc :) Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło, np. z dżemem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/sodziaki-na-sodko-z-ricotta.html