ßßß Cookit - przepis na Smaki dzieciństwa - racuchy na sodzie

Smaki dzieciństwa - racuchy na sodzie

nazwa

Wykonanie

Racuchy te są smakami dzieciństwa mojego, jak i mojej mamy. Oczywiście teraz też je jadam i to bardzo chętnie, szczególnie na niedzielne śniadanie. Bardzo polecam z kubkiem kawy zbożowej, ulubionym domowym dżemem lub cukrem pudrem.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5-2 szklanki maślanki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Wbić jajka i wlać maślankę. Ponownie wszystko wymieszać trzepaczką, ewentualnie dolać trochę maślanki lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję, taką, aby dawało się nabierać łyżką, ale z niej nie spływało, podobną do luźnego ciasta drożdżowego. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/10/smaki-dziecinstwa-racuchy-na-sodzie.html