ßßß Cookit - przepis na Fantazja truskawkowa

Fantazja truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Truskawki już smakują jak truskawki :) W związku z tym postanowiłam to uczcić i polecam Wam to pyszne, lekkie ciasto: mocno truskawkowy, lekko kwaskowaty mus -który wspaniale kontrastuje z resztą słodyczy, śmietanowa warstwa i świeże owoce zatopione w galaretce, a wszystko na waniliowym biszkopcie.
Składniki na blachę 20 x 30 cm :
Biszkopt :
3 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy :
450 g. mrożonych truskawek
3/4 szklanki syropu truskawkowego
1 budyń truskawkowy bez cukru
Krem :
300 ml. śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 torebki śmietanfixu
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo :
2 galaretki truskawkowe
20-30 świeżych truskawek
Przygotowanie :
Jajka ucieram z solą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo (miksując dalej) dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewam ciasto na blachę uprzednio dobrze natłuszczoną i oprószoną mąką, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 22-23 minuty ( do suchego patyczka). Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Mus: rozmrożone truskawki przekładam do rondelka, miksuję i podgrzewam (nie gotuję). Dokładnie mieszam budyń z syropem, dodaję do podgrzanych truskawek, mieszam intensywnie, podgrzewając dalej, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Chłodny mus wykładam na zimne ciasto.
Krem: Galaretkę rozrabiam w szklance gorącej wody, odstawiam do lekkiego zastygnięcia. W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietankę (minimum 12 godzin w lodówce) - najpierw miksuję ją na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym dodaję po łyżeczce cukier i śmietanfix. Ubijam aż zgęstnieje, dodaję stopniowo zastygającą galaretkę. Wykładam krem jako kolejną warstwę. Na nim układam przekrojone na pół truskawki i zalewam galaretką truskawkową, przygotowaną wg przepisu, schłodzoną i lekko tężejącą.
Ciasto schładzam przez kilka godzin przed podaniem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/fantazja-truskawkowa.html