Wykonanie
Truskawki już smakują jak
truskawki :) W związku z tym postanowiłam to uczcić i polecam Wam to pyszne, lekkie ciasto: mocno
truskawkowy, lekko kwaskowaty mus -który wspaniale kontrastuje z resztą
słodyczy, śmietanowa warstwa i świeże
owoce zatopione w
galaretce, a wszystko na
waniliowym biszkopcie.
Składniki na blachę 20 x 30 cm :
Biszkopt :3
jajka w temperaturze pokojowejszczypta
soli2 łyżki
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMus
truskawkowy :450 g. mrożonych
truskawek3/4 szklanki
syropu truskawkowego1
budyń truskawkowy bez
cukruKrem :300 ml.
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
torebki śmietanfixu1
galaretka agrestowaDodatkowo :2
galaretki truskawkowe20-30 świeżych
truskawekPrzygotowanie :
Jajka ucieram z
solą,
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo (miksując dalej) dodaję
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Wlewam ciasto na blachę uprzednio dobrze natłuszczoną i oprószoną
mąką, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 22-23 minuty ( do suchego patyczka). Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.Mus: rozmrożone
truskawki przekładam do rondelka, miksuję i podgrzewam (nie gotuję). Dokładnie mieszam
budyń z
syropem, dodaję do podgrzanych
truskawek, mieszam intensywnie, podgrzewając dalej, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Chłodny mus wykładam na zimne ciasto.Krem:
Galaretkę rozrabiam w szklance gorącej
wody, odstawiam do lekkiego zastygnięcia. W międzyczasie ubijam schłodzoną
śmietankę (minimum 12 godzin w lodówce) - najpierw miksuję ją na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym dodaję po łyżeczce
cukier i śmietanfix. Ubijam aż zgęstnieje, dodaję stopniowo zastygającą
galaretkę. Wykładam krem jako kolejną warstwę. Na nim układam przekrojone na pół
truskawki i zalewam
galaretką truskawkową, przygotowaną wg przepisu, schłodzoną i lekko tężejącą.Ciasto schładzam przez kilka godzin przed podaniem.Przepis autorski.