ßßß Cookit - przepis na Placuszki (żytnie) z budyniem bananowym

Placuszki (żytnie) z budyniem bananowym

nazwa

Wykonanie

Placuszki pięknie urosły i są pulchne, smakują bananowo, a z cukrem pudrem to po prostu smakołyk :) U mnie są na śniadanie, ale jestem przekonana, że podane na obiad będą doskonałym drugim daniem.
Do przygotowania użyłam doskonałej mąki ze sklepu Kłos-Pol, serdecznie Wam polecam to miejsce !
Składniki na ok 10 sztuk :
1 szklanka mąki żytniej T 500 (można użyć pszennej), polecam sklep Kłos-Pol
1 budyń bananowy z cukrem
2 jajka
0,5 szklanki jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie :
Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję budyń, proszek do pieczenia i jogurt. Mieszam składniki łyżką, ubijając ciasto, by dostało się do niego powietrze. Powinno powstać gęste, ciągnące się ciasto. Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni i za pomocą 2 łyżek wykładam po porcji ciasta. Smażę na średnim ogniu, uważając żeby placków nie przypalić. Zdejmuję je z patelni na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podaję gorące posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/placuszki-zytnie-z-budyniem-bananowym.html