Wykonanie
Placuszki pięknie urosły i są pulchne, smakują
bananowo, a z
cukrem pudrem to po prostu smakołyk :) U mnie są na śniadanie, ale jestem przekonana, że podane na obiad będą doskonałym drugim daniem.Do przygotowania użyłam doskonałej
mąki ze sklepu Kłos-Pol, serdecznie Wam polecam to miejsce !
Składniki na ok 10 sztuk :1 szklanka
mąki żytniej T 500 (można użyć pszennej), polecam sklep Kłos-Pol1
budyń bananowy z
cukrem2
jajka0,5 szklanki
jogurtu greckiego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaolej do smażeniaPrzygotowanie :Do miski wsypuję
mąkę, wbijam
jajka, dodaję
budyń,
proszek do pieczenia i
jogurt. Mieszam składniki łyżką, ubijając ciasto, by dostało się do niego powietrze. Powinno powstać gęste, ciągnące się ciasto. Rozgrzewam niewielką ilość
oleju na patelni i za pomocą 2 łyżek wykładam po porcji ciasta. Smażę na średnim ogniu, uważając żeby placków nie przypalić. Zdejmuję je z patelni na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podaję gorące posypane
cukrem pudrem.Przepis autorski.