Wykonanie
Korzystając z okazji, że zostałam na kilka dni słomianą wdową, przygotowałam sobie obiad na słodko - czyli tak jak lubię. Na co dzień muszę wykarmić faceta, więc takie obiady nie wchodzą w grę, prędzej sprawdzają się jako podwieczorek lub po prostu deser. Ale dziś mogłam spełniać tylko swoje zachcianki :) Będąc w pracy marzyłam o czymś słodkim, na szczęście na targu dostałam jeszcze
jagody, więc padło na placuszki
jogurtowe. Są pyszne! Pulchne i nie tłuste. Idealne na lato. Pewnie zostaną mi jeszcze na jutro, więc drugie śniadanie mam z głowy :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:220 g
jogurtu typu greckiego1 duże
jajko1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 lub 3 łyżki
cukru (wg upodobań)1 łyżka
oleju lub stopionego
masła1/2 szklanki oczyszczonych
jagóddodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej klarowane
masło)PRZYGOTOWANIE:W misce za pomocą trzepaczki łączymy
jogurt,
jajko,
cukier oraz
olej. Do masy dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy
jagody i delikatnie mieszamy.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką stołową nakładamy po 4 placuszki. Ciasto może się lekko ciągnąć, dlatego łyżką je lekko spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z
jogurtem lub
cukrem pudrem. Smacznego!