Wykonanie
Wiosna tuż tuż, ale noce ciągle jeszcze są chłodne, i po powrocie z pracy czy po spacerze ma się ochotę na coś rozgrzewającego. Zupa pomidorowa z
soczewicą jest gęsta, bardzo aromatyczna, pachnąca
czosnkiem i
tymiankiem, więc doskonale się na tę okazję sprawdzi.
Składniki :1,5 litra
wody3
marchewki2 szklanki
czerwonej soczewicy1 średnia
cebula1 łyżeczka
oleju2 ząbki
czosnku300 g.
koncentratu pomidorowego0,5 szklanki słodkiej
śmietanki + 1 łyżeczka
mąki pszennej (można ją pominąć)2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegoświeży
tymianeksól,
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie :Opłukaną
soczewicę wsypuję do garnka z
wodą , dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe, umyte i obrane i starte na grubej tarce
marchewki - gotuję ok. 10-15 minut do miękkości
soczewicy i
marchewki. Podsmażam posiekaną drobno
cebulkę, przekładam do garnka. Dodaję
koncentrat pomidorowy i posiekane drobniutko
czosnek i
tymianek, gotuję jeszcze 5 minut, po czym dolewam
śmietankę uprzednio zahartowaną kilkoma łyżkami zupy i pomieszaną z
mąką. Mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem, posypuję
natką pietruszki. Podaję samodzielnie (ewentualnie z drobnym
makaronem lub
ryżem, choć zupa jest dość gęsta).Przepis autorski.