ßßß
Cookit - przepis na Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Składniki
Soczewica czerwona
Bulion wołowy
Pomidor
Cebula
Czosnek
Marchew
Liść laurowy
Ziele angielskie
Koncentrat pomidorowy
Natka pietruszki
Pieprz czarny
Sól
Majeranek
Tymianek
Masło
Olej
Wykonanie
Lubię
soczewicę
na jej fantastyczny smak i różnorodność zastosowania. Dziś wrzuciłam ją do zupy. Wyszło pysznie i pożywnie.
Soczewica
to wciąż niedoceniona roślina strączkowa, bogata w
białko
, żelazo i wapń. Warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Świetnie smakuje w zupie, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub w pyszniej
sałatce
. Polecam :)
Składniki:200 g
czerwonej soczewicy
2 litry domowego
bulionu wołowego
1 puszka krojonych
pomidorów
(użyłam
pomidorów
Valfrutta)1 duża
cebula
2 ząbki
czosnku
2
marchewki
2
liście laurowe
4
ziela angielskie
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka
natki pietruszki
świeżo zmielony
czarny pieprz
sól
(opcjonalnie)1 łyżka
majeranku
1/2 łyżki
tymianku
1 łyżka
masła
1 łyżka
oleju
Cebulę
pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na
oleju
. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek
oraz obraną i pokrojoną w plasterki
marchewkę
. Chwilę podsmażyć. Dolać
bulion
, dodać ziele,
liść laurowy
i chwilę gotować. Dodać przepłukaną
soczewicę
oraz
pomidory
z puszki, koncentrat i roztarte w dłoniach
zioła
. Doprawić
pieprzem
i ewentualnie
solą
. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną
natkę pietruszki
i łyżkę
masła
. Smacznego!
Źródło:
http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/05/zupa-z-czerwona-soczewica-i-pomidorami.html
Przepisy powiązane
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignion) ~ Gotowanie od święta
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignion) ~ Gotowanie od święta
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignion) ~ Gotowanie od święta
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignion) ~ Gotowanie od święta
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignion) ~ Gotowanie od święta
Składniki powiązane (0)