Wykonanie
Czosnek - często nielubiany za zapach, ostry smak - po upieczeniu przechodzi metamorfozę i zmienia się w kremowe, słodkawe, lekko
orzechowe w smaku cudowne warzywo. Tak dobre, że miałam ochotę zjeść wszystko na ciepło, wyciskając aksamitny miąższ prosto na
język. Próbowaliście kiedyś ?Po tym przeistoczeniu może powstać z niego doskonała pasta, krem do kanapek, jak u mnie; ale też można go w takiej postaci dodawać do zup,
sosów czy
mięs. Wyobrażam jak smakowałby w puree ziemniaczanym !
Składniki :3-4 duże główki
czosnkuoliwasólulubione
zioła:
tymianek,
rozmaryn,
majeranek,
oreganoPrzygotowanie :Główki
czosnku ucinam tak, by był widoczny przekrój ząbków, wkładam je do naczynia (najlepiej glinianego), lekko smaruję
oliwą. Piekę ok. 35-40 minut/temp. 180-190 stopni C. w zamkniętym naczyniu - jeśli takiego nie macie, można oczywiście piec
czosnek na zwykłej blaszce, tylko trzeba uważać żeby się nie przypalił. Można go przykryć folią aluminiową. Sprawdzam, czy
czosnek jest miękki. Wyciskam miąższ, ucieram go z odrobiną
soli, ewentualnie dodaję szczyptę suszonych
ziół.Przepis autorski.