Wykonanie
Jakiś czas temu wspominałam jesień, teraz czas sięgnąć dalej, więc dziś powspominam lato :) Zapraszam na słodkie, pachnące
truskawkami i słońcem
ciasteczka !
Składniki :Ciasto
truskawkowe :1 szklanka
maki pszennej50 g. rozpuszczonej, ciepłej
margaryny1
żółtko3 łyżki
cukru pudruopakowanie
kisielu truskawkowego (suchego,bez
cukru)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki słodkiej
śmietankiCiasto
waniliowe :1 szklanka
mąki pszennej50 g. rozpuszczonej, ciepłej
margaryny1
żółtko3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki słodkiej
śmietankiPrzygotowanie :Oba rodzaje ciasta przygotowałam w ten sam sposób, tylko z właściwych im składników: w misce wymieszałam sypkie składniki, dodałam
żółtko,
śmietankę i
margarynę, zagniotłam. Oba rodzaje ciasta podzieliłam na 4 równe części, z każdej z nich zrobiłam na stolnicy wałeczek (średnica ok. 2 cm). Z wałeczka różowego i białego zrolowałam jeden, wg zdjęcia. Pokroiłam pod skosem każdy wałek na kawałki grubości 2 cm, spłaszczyłam każdy, uformowałam kształt
łezki, nożem zrobiłam nacięcia. Piekłam przez ok. 12-15 minut w temperaturze 185 stopni C (termoobieg). Trzeba bardzo kontrolować proces pieczenia, żeby
ciastka się nie zrumieniły.Przepis autorski.