Wykonanie
Główną zaletą domowych
ciastek jest oczywiście smak, ale nie mniej ważne jest chyba to, by były łatwe do przygotowania, prawda ? Lubię robić
ciastka takie jak te oto: plecionki , ale gdy nie mam zbyt wiele czasu szukam czegoś równie smacznego, ale szybkiego. Dzisiejsze kruche,
waniliowe ciasteczka grubo posypane
cukrem smakującym jak karmel - są nieskomplikowane , więc serdecznie je polecam !
Składniki na ok. 15 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej3 pełne łyżki
cukru pudru2
żółtka8 łyżek
cukru waniliowego100 g.
margaryny1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaGruby kandyzowany
cukier do posypaniaPrzygotowanie :W misce siekam
margarynę z
mąką, dodaję resztę składników i zagniatam bardzo elastyczne ciasto. Schładzam je przez ok. godzinę, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm i wykrawam foremką kółka ( u mnie średnica 6,5 cm) Na każde kółko sypię sporą garstkę grubego
cukru, wciskam go lekko w ciasto. Tak przygotowane
ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, zostawiając ok. 1,5-centymetrowe odstępy ( leciutko urosną) i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut.
Ciastka powinny się lekko zezłocić na brzegach.Przepis autorski.Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zapraszam też na : kruche wspomnienie jesieni