ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe ślimaczki

Marcepanowe ślimaczki

nazwa

Wykonanie

Wanilia czy może marcepan ? W obliczu tak trudnego wyboru poszłam na kompromis , jest i to , i to. Ślimaczki to chyba najprostszy sposób na efektowne ciasteczka!
Składniki :
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
125 g. margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ciemnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
200 g. masy marcepanowej
Przygotowanie :
Mieszam w misce sypkie składnik i siekam je z margaryną. Dodaję żółtko, zagniatam ciasto i chłodzę je przez pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm. Masę marcepanową rozwałkowuję na takie same wymiary i układam ją na prostokątach z ciasta. Roluję w roladkę i tnę na szerokość 0,5 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczam dłonią, przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/marcepanowe-slimaczki.html