Wykonanie
Wanilia czy może marcepan ? W obliczu tak trudnego wyboru poszłam na kompromis , jest i to , i to. Ślimaczki to chyba najprostszy sposób na efektowne
ciasteczka!
Składniki :1 szklanka
maki pszennej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej125 g.
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka ciemnego
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1
żółtko200 g. masy marcepanowejPrzygotowanie :Mieszam w misce sypkie składnik i siekam je z
margaryną. Dodaję
żółtko, zagniatam ciasto i chłodzę je przez pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm. Masę marcepanową rozwałkowuję na takie same wymiary i układam ją na prostokątach z ciasta. Roluję w roladkę i tnę na szerokość 0,5 cm. Każde
ciasteczko lekko spłaszczam dłonią, przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.