Wykonanie
Wanilia czy może marcepan ? W obliczu tak trudnego wyboru poszłam na kompromis , jest i to , i to. Ślimaczki to chyba najprostszy sposób na efektowne
ciasteczka!
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/740664921.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-562407335.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-832936971.JPG)
Składniki :1 szklanka
maki pszennej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej125 g.
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka ciemnego
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1
żółtko200 g. masy marcepanowejPrzygotowanie :Mieszam w misce sypkie składnik i siekam je z
margaryną. Dodaję
żółtko, zagniatam ciasto i chłodzę je przez pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm. Masę marcepanową rozwałkowuję na takie same wymiary i układam ją na prostokątach z ciasta. Roluję w roladkę i tnę na szerokość 0,5 cm. Każde
ciasteczko lekko spłaszczam dłonią, przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-1811388989.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-734312535.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-562407335.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-1470095536.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2014_slash_02_slash_marcepanowe-slimaczki/l/-685691627.JPG)