ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z masą budyniową i borówkami

Kruche babeczki z masą budyniową i borówkami

nazwa

Wykonanie

Małe co-nieco, tak na zaspokojenie pragnienia słodyczy.
Można wykonać w wersji z innymi owocami, lub z bitą śmietaną zamiast masy budyniowej,
można zalać je tzw. "ptasim mleczkiem", lub wypełnić masą krówkową.
Pomysłów jest wiele, bo to w końcu wdzięczne kruche babeczki :)
Zapraszam serdecznie.
Przepis na kruche ciasto - moja mama, reszta inwencja własna :)
Przepis:
Kruche ciasto:
60 dag mąki
40 dag tłuszczu
20 dag cukru pudru
5 żółtek
Wszystkie składniki zasiekać (zagnieść) dość szybko na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce (min. 1 godzina, można i na całą noc).
Wylepiać foremki do babeczek i piec do zarumienienia w temperaturze około 170 stopni.
Z podanych składników wychodzi dość dużo babeczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać np. na przybycie niespodziewanych gości :)
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
2-3 łyżki cukru pudru
250g margaryny
1/2 szklanki mleka wymieszać z mąkami, cukrem waniliowym, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować i połączyć ze składnikami. Ugotować budyń. Ostudzić. Zmiksować margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu ucierając na jednolitą masę. Masę można nakładać na zimne babeczki szprycą lub łyżeczką.
Dodatkowo:
dowolne owoce (truskawki, jagody, maliny...)
galaretka cytrynowa jako glazura babeczek - będą pięknie lśniły.
Galaretkę należy rozpuścić w 300 ml wody (lub zgodnie z przepisem na opakowaniu ale dodając 2 łyżeczki żelatyny). Tężejącą galaretką smarujemy babeczki wypełnione kremem budyniowym i owocami.
Jedyny minus tego przysmaku to duża pozostałość białek.
Smacznego :)
Inne wykonanie - z malinami:
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/07/kruche-babeczki-z-masa-budyniowa-i.html