Wykonanie
Małe co-nieco, tak na zaspokojenie pragnienia
słodyczy.Można wykonać w wersji z innymi
owocami, lub z
bitą śmietaną zamiast masy budyniowej,można zalać je tzw. "ptasim mleczkiem", lub wypełnić masą
krówkową.Pomysłów jest wiele, bo to w końcu wdzięczne kruche babeczki :)Zapraszam serdecznie.Przepis na kruche ciasto - moja mama, reszta inwencja własna :)
Przepis:Kruche ciasto:60 dag
mąki40 dag tłuszczu20 dag
cukru pudru5
żółtekWszystkie składniki zasiekać (zagnieść) dość szybko na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce (min. 1 godzina, można i na całą noc).Wylepiać foremki do babeczek i piec do zarumienienia w temperaturze około 170 stopni.Z podanych składników wychodzi dość dużo babeczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać np. na
przybycie niespodziewanych gości :)Masa budyniowa:1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru waniliowego2
żółtka2-3 łyżki
cukru pudru250g
margaryny1/2 szklanki
mleka wymieszać z
mąkami,
cukrem waniliowym,
cukrem i
żółtkami. Resztę
mleka zagotować i połączyć ze składnikami. Ugotować
budyń. Ostudzić. Zmiksować
margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu ucierając na jednolitą masę. Masę można nakładać na zimne babeczki szprycą lub łyżeczką.Dodatkowo:dowolne
owoce (
truskawki,
jagody,
maliny...)
galaretka cytrynowa jako glazura babeczek - będą pięknie lśniły.
Galaretkę należy rozpuścić w 300 ml
wody (lub zgodnie z przepisem na opakowaniu ale dodając 2 łyżeczki
żelatyny). Tężejącą
galaretką smarujemy babeczki wypełnione kremem budyniowym i
owocami.Jedyny minus tego przysmaku to duża pozostałość
białek.Smacznego :)
Inne wykonanie - z
malinami: