ßßß
Składniki:Na ciasto:1 szklanka wody125 g margaryny (pół kostki)4-5 jaj (w zależności od wielkości)1 szklanka mąkiMasa:2 szklanki mlekapół szklanki cukru pudru3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 kostka masła1 cukier waniliowy (16 g)1 żółtkoPrzygotowanie:Ciasto:Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zbije się w kulę zestawić garnek z ognia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze średniej wielkości o wymiarach 23x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kolejno ok. 30 minut w temp. 220 stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min.Masa:Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę i żółtko. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać do masła stopniowo wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć.Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:)Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, by dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce.

