ßßß Cookit - przepis na Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

nazwa

Wykonanie

Bajecznie proste ciasto bez pieczenia. Przepis widziałam na wielu blogach, ale ostatecznie zrobiłam według przepisu z książki Ciasta bez pieczenia pochodzącej z serii Biblioteczki Poradnika Domowego .
Składniki:
2 paczki słonych krakersów
Masa:
5 szklanek mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
4 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
+ cukier puder po posypania
Sposób przygotowania:
1. Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną.
2. Resztę mleka wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka. Masę gotować, mieszając, aż zgęstnieje.
3. Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę krakersów, wylać gorący krem i przykryć drugą warstwą krakersów.
4. Całość posypać cukrem pudrem i po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/09/napoleonka-na-krakersach.html