ßßß Cookit - przepis na Tort Rafaello na krakersach

Tort Rafaello na krakersach

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba blogu kulinarnego na którym by nie było przepisu na rafaello pod różnymi postaciami i tak więc przyszła też kolej i na mnie. A wszystko przez mojego brata, który zażyczył sobie na urodziny ciasto proste i szybkie w wykonaniu, a do tego żeby było pyszne, więc nie wiele myśląc postawiłam na rafaello.
Składniki:
2 duże paczki krakersów
2 kostki margaryny
5 żółtek
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka wiórek kokosowych (200g)
5 dag wiórek kokosowych do posypania tortu
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budynie waniliowe.
Składniki na budyń...............................................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i nie przerywając mieszania gotujemy budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń....................................................................
Margarynę miksujemy na puch.
Margaryna............................................................
Do utartej margaryny dodajemy po trochę budyń.
Margaryna i budyń.......................................................
Na końcu do masy dodajemy kokos i wszystko dokładnie mieszamy.
Masa i kokos....................................................
Krakersy układamy na wyłożonej aluminium średniej blaszce lub jak u mnie na średniej desce do krojenia owiniętej folią aluminiową ( 3 krakersy na 6 krakersów jak na zdjęciu).
Krakersy na blaszce...........................................................................
Na krakersy nakładamy 1/5 masy i smarujemy nią krakersy.
Z masą................................................................
Na masę nakładamy krakersy.
Z krakersami....................................................
Na krakersy ponownie nakładamy 1/5 masy, na masę krakersy i całą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.
Kolejny raz masa................................
I znowu warstwa krakersów.......................................................
Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą.
Tort obsmarowany masą.....................................................
Cały tort dość obficie obsypujemy kokosem.
Z kokosem na wierzchu i bokach................................................................
Ciasto dekorujemy według uznania, ja udekorowałam je masą bez kokosu z dodatkiem różnych barwników. Smacznego!!!
Tort rafaello na krakersach...................................................
W kawałeczkach.................................................
I jeszcze raz na koniec....................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/09/Tort-Rafaello-na-krakersach.html