Wykonanie
Nie ma chyba blogu kulinarnego na którym by nie było przepisu na rafaello pod różnymi postaciami i tak więc przyszła też kolej i na mnie. A wszystko przez mojego brata, który zażyczył sobie na urodziny ciasto proste i szybkie w wykonaniu, a do tego żeby było pyszne, więc nie wiele myśląc postawiłam na rafaello.Składniki:2 duże paczki
krakersów2 kostki
margaryny5
żółtek1 litr
mleka2 budynie
waniliowe2 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1 paczka wiórek
kokosowych (200g)5 dag wiórek
kokosowych do posypania
tortuDo garnka wlewamy
mleko i dodajemy:
żółtka,
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i budynie
waniliowe.
Składniki na
budyń...............................................................................Wszystko dokładnie mieszamy i nie przerywając mieszania gotujemy
budyń.
Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń....................................................................
Margarynę miksujemy na puch.
Margaryna............................................................Do utartej
margaryny dodajemy po trochę
budyń.
Margaryna i
budyń.......................................................Na końcu do masy dodajemy
kokos i wszystko dokładnie mieszamy.
Masa i
kokos....................................................
Krakersy układamy na wyłożonej aluminium średniej blaszce lub jak u mnie na średniej desce do krojenia owiniętej folią aluminiową ( 3
krakersy na 6
krakersów jak na zdjęciu).
Krakersy na blaszce...........................................................................Na
krakersy nakładamy 1/5 masy i smarujemy nią
krakersy.
Z masą................................................................Na masę nakładamy
krakersy.
Z
krakersami....................................................Na
krakersy ponownie nakładamy 1/5 masy, na masę
krakersy i całą czynność powtarzamy jeszcze dwa
razy.
Kolejny raz masa................................
I znowu warstwa
krakersów.......................................................Boki i wierzch
tortu smarujemy pozostałą masą.
Tort obsmarowany masą.....................................................Cały tort dość obficie obsypujemy
kokosem.
Z
kokosem na wierzchu i bokach................................................................Ciasto dekorujemy według uznania, ja udekorowałam je masą bez
kokosu z dodatkiem różnych barwników. Smacznego!!!
Tort rafaello na krakersach...................................................
W kawałeczkach.................................................
I jeszcze raz na koniec....................................................