Wykonanie
Ostatnio przeglądając blogi kulinarne, na kilku natknęłam się na kruche ciasto z budyniową pianką i
owocami . Nie podaję linka, gdyż na każdym blogu są te same proporcje, a przepisy identyczne. Sama kiedyś miałam okazję skosztować tego właśnie ciasta, tylko, że z
brzoskwiniami. Jakoś mnie wtedy nie zachwyciło. Delikatny smak
brzoskwiń zlał się z łagodnym smakiem pianki. Nie było kontrastu, jak dla mnie mdławe. Postanowiłam więc, zrobić go ze świeżymi
truskawkami, których mam pełno na działce. Do tego zostały mi
wiśnie w
syropie z innego ciasta. Wyszło idealne. Kwaskowy smak
truskawek i
wiśni doskonale skontrastował smak pianki. Pycha!
Składniki:Kruche:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny zimnej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMąkę przesiać na stolnicę.
Margarynę pokroić na małe kawałki i wrzucić do
mąki. Dodać proszek,
cukier i
żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do zamrażarki. Na spód formy zetrzeć tą większą część ciasta na tarce o grubych oczkach. Wykleić. Podpiec w temperaturze 180 st. C przez ok 20 minut. Wystudzić.Pianka:5
białek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru0,5 szklanki
olejuDodatkowo:
wiśnietruskawkicukier puder do posypki - opcjonalnieUbić
białka na sztywno, powoli dodawać
cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy. Dobrze wymieszać, by się rozpuścił. Strużką wlać
olej, miksując do połączenia.Na wystudzony spód ciasta wyłożyć pianę i gęsto układać
owoce. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 st. C. przez około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.