ßßß Cookit - przepis na Gazpacho

Gazpacho

nazwa

Wykonanie

Gazpacho
Lipiec 4, 2015 Lipiec 4, 2015 Lipiec 4, 2015 15:38 napisane przez Miss Berry
Podczas upałów idealnie sprawdza się hiszpańska zupa o nazwie Gazpacho. Andaluzyjski chłodnik podawany jest na zimno z pokrojonymi warzywami. Przyrządzenie takiej zupy zajmuje dosłownie 15 minut, więc jeśli nie chcecie sterczeć w kuchni w te ciepłe dni, sięgnijcie po poniższy przepis
Nie dość, że zupa ta jest łatwa do zrobienia to jeszcze mega zdrowa. Gazpacho to wielka dawka witamin ze świeżych warzyw.
Przepis na hiszpańskie Gazpacho poniżej.
Gazpacho
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania:
W sumie: 15 minut
Porcje: 4
Składniki
Zupa
1,2 kg świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
½ ogórka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia, oregano
sól, pieprz
Dodatki
ogórek
czerwona papryka
żółta papryka
pół czerwonej cebuli
garść kiełków
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z czosnkiem i obranym pokrojonym ogórkiem na gładkie puree.
Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, odrobinę suszonej bazylii i oregano. Zmiksować.
Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany ogórek oraz czerwoną i żółtą paprykę.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami - ogórkiem, papryką, cebulą i kiełkami. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 480 g Kalorie: 127 kcal Tłuszcze: 5,7 g Węglowodany: 20,2 g Błonnik: 5,8 g Białko: 4,6 g
3 . 3.2998
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/gazpacho