Wykonanie
Gazpacho Lipiec 4, 2015 Lipiec 4, 2015 Lipiec 4, 2015 15:38 napisane przez
Miss BerryPodczas upałów idealnie sprawdza się hiszpańska zupa o nazwie Gazpacho. Andaluzyjski chłodnik podawany jest na zimno z pokrojonymi warzywami. Przyrządzenie takiej zupy zajmuje dosłownie 15 minut, więc jeśli nie chcecie sterczeć w kuchni w te ciepłe dni, sięgnijcie po poniższy przepisNie dość, że zupa ta jest łatwa do zrobienia to jeszcze mega zdrowa. Gazpacho to wielka dawka witamin ze świeżych warzyw.Przepis na hiszpańskie Gazpacho poniżej.
GazpachoAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania:W
sumie: 15 minutPorcje: 4SkładnikiZupa1,2 kg świeżych
pomidorów (ewentualnie z puszki)½
ogórka1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
octu winnego2 łyżki
oliwy z oliwekbazylia,
oreganosól,
pieprzDodatki
ogórekczerwona paprykażółta paprykapół
czerwonej cebuligarść
kiełkówPrzygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z
czosnkiem i obranym pokrojonym
ogórkiem na gładkie puree.Dodać
oliwę z oliwek,
ocet winny,
sól,
pieprz, odrobinę suszonej
bazylii i
oregano. Zmiksować.Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany
ogórek oraz czerwoną i
żółtą paprykę.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami -
ogórkiem,
papryką,
cebulą i
kiełkami. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 480 g Kalorie: 127 kcal Tłuszcze: 5,7 g Węglowodany: 20,2 g Błonnik: 5,8 g
Białko: 4,6 g3 . 3.2998
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie