ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet z borowikami

Domowy pasztet z borowikami

nazwa

Wykonanie

Kwiecień 3, 2015 Kwiecień 3, 2015 Kwiecień 3, 2015 11:03 napisane przez Miss Berry
Z racji tego, że Wielkanoc już tuż tuż dodaję przepis na przepyszny domowy Pasztet z borowikami, który pojawił się już wcześniej na moim starym blogu jpgotuje.blogspot.com. Pasztet jednak jest przepyszny i chciałabym aby znalazł się również w kolekcji MissBerry
Do przygotowania pasztetu nie potrzebna nam maszynka do mielenia mięsa, wystarczy dobry blender.
Ja już nie mogę się doczekać aż przygotuję go na te Święta
Domowy pasztet z borowikami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 godziny
W sumie: 3 godziny 30 minut
Porcje: 2 foremki
Składniki
(na 2 foremki)
1 kg wieprzowiny (łopatki, karkówki lub szynki)
½ kg wędzonego boczku
4 cebule
200 g mrożonych borowików
4 jajka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
masło do wysmarowania formy
łuskane ziarnka słonecznika do posypania
Przygotowanie
W małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.
Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z warzyw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut.
Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki.
Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać.
Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika.
Piec 1 , 5 godziny w 200 C. Smacznego!
3 . 2.2925
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/domowy-pasztet-z-borowikami