ßßß Cookit - przepis na Bardzo kremowy pasztet słoikowy

Bardzo kremowy pasztet słoikowy

nazwa

Wykonanie

Lubimy pasztety, zwłaszcza takie, które łatwo rozsmarowują się na chlebie. Zainspirowani przepisami Marderm i BonAir'a z forum wędlinydomowe.pl postanowiliśmy takowy pasztet przyrządzić. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniał.
Przede wszystkim zwiększyłem ilość przypraw, bo lubię kiedy smak jest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu.
Smak pasztetu ? Moim zdaniem idealny :)
Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka
Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml
450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka)
200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku
100 g wątróbki drobiowej
200 ml wywaru z mięsa
pół kajzerki
1 jajko
8 g soli
1,5 g czarnego pieprzu
0,5 g gałki muszkatołowej
duża szczypta ziela angielskiego
1 mały liść laurowy
mleko do namoczenia wątróbki
Przygotowanie
Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu.
W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę wrzącą wodą przez około minutę.
Po wystudzeniu mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki.
Tak przygotowany pasztet przelać do słoików.
Pasteryzacja
Słoiki z pasztetem pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 100 stopni
Pojemność słoika
Drugi dzień
pasteryzacji
Trzeci dzień
pasteryzacji
do 0 , 5 litra
60 minut
40 minut
30 minut
1 litr
90 minut
60 minut
45 minut
1 . 5 litra
120 minut
80 minut
60 minut
Trwałość
do 1 miesiąca pod warunkiem, że pasztet jest przechowywany w temperaturze poniżej 10 stopni C
Do 6 miesięcy w temperaturze poniżej 10 stopni lub do 1 miesiąca bez chłodzenia
Do 6 miesięcy bez potrzeby przechowywania w lodówce
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/bardzo-kremowy-pasztet-soikowy.html