Wykonanie

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) - danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego
mięsa, które razem z
pomidorami i
papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z
jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu
kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie
bakłażana. Pyszne i bardzo syte, podane z
bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo na czasie, bo stragany pełne są pachnących
pomidorów,
bakłażanów i
papryk, a przygotowane ze świeżych
pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje!Składniki:

4
pomidory2
czerwone papryki1/2
bakłażana1
cebula2 ząbki
czosnku2
kabanosy4
jajka1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
papryki1 łyżka
masła ghee lub
olejuzielenina,
natka pietruszkiWykonanie:
pomidory naciąć z góry na krzyż i włożyć na 20 sekund do wrzątku, następnie obrać ze skórki, wyciąć piętki, a miąższ pokroić w kostkę.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i
bakłażana takżeobrać i drobno pokroić
cebulę i
czosnek, następnie zeszklić na
maśle ghee. Dodać pokrojoną
paprykę i
pomidory, poddusić 10-15 minut. Dodać wszystkie
przyprawy i na końcu pokrojonego w kostkę
bakłażana. Zrobić łyżką 4 dołki i wbić 4
jajka.
Jajka posolić i oprószyć
pieprzem, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu, aż
jajka się zetnąprzed podaniem posypać
zieleninąSMACZNEGO !