Wykonanie
Schab pieczony w rękawie foliowym z
kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając
rzędy tegorocznych
przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej
kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia
schabu. Danie robi się samo, a
schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z
kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje i kruszy
mięso, a
kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki.
Kapusta z
pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.
Składniki:80 dkg
schabu50-60 dkg
kiszonej kapusty250 g
pieczareklistek laurowy,
ziele zngielskie2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki
czerwonej papryki2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
soli2 łyżki
olejuWykonanie:
oregano,
sól,
czerwona paprykę i
olej wymieszać z drobno posiekanym
czosnkiem.
Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym)
kabanosem lub inna pachnącą wędzonką kiełkaską. Powstałą pastą natrzeć
schab i odstawić na 1 godzinę
kapustę kiszoną gdy jest za kwaśna można delikatnie przepłukać i ewentualnie przesiekać. Nie płukałam, tylko dodałam
pieczarek, żeby złagodzić jej smak. Odciąć potrzebny kawałek rękawa foliowego, na dnie rozłożyć
kiszoną kapustę z
przyprawami (podlać odrobiną
wody) i ułożyć na niej zamarynowany kawałek
mięsa. Spiąć lub związać boki rękawa, na górze zrobić maleńkie nacięcia, dla ujścia nadmiaru pary. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić na boki, by
mięso się przyrumieniło i dołożyć pokrojone na kawałki
pieczarkiupieczone
mięso pozostawić na 10 minut, by odpoczęło, następnie pokroić w plastry i podawać z
kiszoną kapusta i
pieczarkamiSMACZNEGO !