Wykonanie
Dawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na
maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie
drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko
cukrem pudrem i z
jeżynami.Składniki na 8 gofrów :
2
jajka100 g miękkiego
masła40 g
ksylitolu lub
cukruszczypta
soli200 g
mąki orkiszowej jasnej140 ml
maślanki1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonuWykonanie:odzielić
zółtka od
białek. Odważyć pozostałe składniki
masło utrzeć na puch z dodatkiem
cukru i
żółtek. Wmieszać porcjami
mąkę i
maślankę. Ubić
białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z
ciastemporcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji ( u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać na kratkę kuchenną. Podawać z ulubinymi dodatkamiSMACZNEGO !