Wykonanie
Flammkuchen - alzacka lub niemiecka pizza - jednak bez dodatku
drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z
cukinią i
czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet
śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona
twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena.
Składniki na ciasto:240 g
mąki orkiszowej 630135 g
wody1-2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
solimąka do podsypaniaSkładniki na nałożenie:2
cukinie125 g
jagód25 g
parmezanu100 g
białego serka śmietankowegopieprz z młynka1 łyżka
oliwy do skropieniakilka łodyżek
rozmarynuWykonanie:
mąkę z
olejem,
solą i
wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z
ciastemciasto podzielić na 2 części, podsypać
mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczeniapiekarnik nastawić na 250`Cigiełki
rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać.
Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry.
Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce
parmezanoba placki posmarować
twarożkiem. Posypać posiekanym
rozmarynem i połową
parmezanu. Ułożyć plastry
cukinii. Posypać resztą
parmezanu i
jagodami. Na koniec posolić i oprószyć
pieprzempiec w 250`C 10-12 minut do zrumienienia brzegówwyjąć, skropić
oliwą i natychmiast serwowaćSMACZNEGO !