Wykonanie
Szybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiący spód z
orzechami laskowymi, kremowa masa z
serka mascarpone z dodatkiem
jogurtu greckiego i dużo świeżych
jagód i
truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej
galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam!
Składniki na spód:50 g
orzechów laskowych80 g sucharków lub
herbatników60 g
masłaSkładniki na masę:250 g
mascarpone125 g
greckiego jogurtu 10%50 g
cukru lub
ksylitolu1
laska wanilii2 łyżki
soku z cytryny500 g
truskawek i
borówki amerykańskiej1 op. czerwonego Tortenguss1 łyżka
cukru lub
ksylitoluWykonanie:
orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i
masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki
orzechówdno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę
orzechową, równomiernie rozprowadzić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia
serek ubić z
jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z
laski wanilii,
sok z cytryny i
cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie
owoce umyć, osuszyć.
Truskawki odszypułkować. Ułożyć na
masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką
cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim
owoce, ułożyć drugą wartstwę
owoców i także nanieść na nie Tortenguss, a
owoce ładnie się skleją. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, by masa stężałaSMACZNEGO !