Wykonanie
Pyszne
truskawkowe lody, bez
jajek, na
jogurcie. Sezon
truskawkowy nie jest długi, więc warto robić
póki jeszcze trwa. Można takie
lody zrobić z
truskawek mrożonych ale te ze świeżych są naprawdę smaczne. Najlepsze z
bitą śmietaną.Na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki
Składniki500 g
truskawek80 g
śmietany kremówki 36%300 g
jogurtu greckiegołyżka
soku z cytryny3 łyżki
ksylitolu lub
cukru (lub tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
truskawki opłukać, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze chłodzona.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!