ßßß Cookit - przepis na Lody truskawkowe na jogurcie

Lody truskawkowe na jogurcie

nazwa

Wykonanie

Pyszne truskawkowe lody, bez jajek, na jogurcie. Sezon truskawkowy nie jest długi, więc warto robić póki jeszcze trwa. Można takie lody zrobić z truskawek mrożonych ale te ze świeżych są naprawdę smaczne. Najlepsze z bitą śmietaną.
Na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki
Składniki
500 g truskawek
80 g śmietany kremówki 36%
300 g jogurtu greckiego
łyżka soku z cytryny
3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy)
Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
truskawki opłukać, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze chłodzona.
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/06/lody-truskawkowe-na-jogurcie.html