Wykonanie
Truskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś
truskawki w żelu- coś a'la
konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do
lodów, deserów i serników.Składniki:1,5 kg
truskawek1 kg
cukru żelującego 1:1łyżka
soku z cytryny2 łyżki
cukruTruskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym
cukrem, dodać
sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do
truskawek dodać
cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa.