ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: truskawki w żelu (do słoików)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: truskawki w żelu (do słoików)

nazwa

Wykonanie

Truskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników.
Składniki:
1,5 kg truskawek
1 kg cukru żelującego 1:1
łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/truskawki-w-zelu-do-soikow.html